Hulp bij depressie in Amersfoort

Ben ik nu depressief of niet?

Als je de boeken er op naslaat, of je zoekt op internet dan kom je er al snel achter je al snel achter dat het heel lastig is om van jezelf te bepalen of je nu een depressie hebt. De definitie heb je zo gevonden: ‘een depressie is niet zomaar een dipje, het is langdurige neerslachtigheid’. En dan? Weet jij of wat je voelt een dipje is? En wanneer begint ‘langdurig’?

Meteen in gesprek gaan

Je kunt het niet van jezelf weten. Je weet je klachten, je weet dat ze zwaar genoeg voor je wegen om op deze website te komen. Je weet dat je wilt dat het stopt en je weet dat het je zelf niet lukt.

In geval van somberheid zie ik je liever vandaag dan morgen. Tijd is belangrijk, niet te lang doorlopen is belangrijk. Als je bij me komt kan ik je vrijwel direct duidelijkheid geven en je vertellen wat ik en andere hulpverleners voor je kunnen betekenen. Blijf niet te lang rondtobben op internet, in boeken en in je hoofd.

Een persoonlijk behandelplan

Ik maak een behandeling op maat; passend bij je somberheid, maar vooral bij jou. Bij je manier van denken en werken, en bij jouw stijl van leren.

De behandeling is daarom altijd een combinatie van bekende en bewezen technieken, methoden en theorieën in een unieke en persoonlijke samenstelling. In grote lijnen doorloop je het volgende traject:

1) uitleg over somberheidsklachten Wat betekent ‘een depressie’ nu écht? Ik geef in de behandeling veel uitleg, help je op weg met voorbeelden uit de literatuur en inzichten uit de wetenschap. Je krijgt korte artikelen, informatieve links. Veel mensen vinden het fijn hun kennis te verdiepen zonder te verdwalen in oneindige internet-zoek-avonden. Zo wordt je klacht duidelijker, je kunt het beter uitleggen aan de mensen om je heen.

2) vinden wat er is Je hebt het zicht op jezelf verloren. Je ziet niet meer wat je kunt, waar je goed in bent, of wat belangrijk voor je is. Je herstelt het contact met jezelf en je eigen vaardigheden – en in dat contact vind je de aanknopingspunten tot herstel.

3) herstel van en begeleiding bij de gewone dingen De gewone dingen: slapen, eten, beweging, het ritme van de dag. Maar ook: de verzorging van je gezin, omgaan met financiële problemen, lichamelijke ziekte of problemen in je relatie of op het werk. Je hervindt het vermogen de dingen te doen die zo normaal horen te zijn en je nu zo veel moeite kosten.

4) verdiepend inzicht in zin en zingeving Je leert beter te begrijpen wat belangrijk voor je is. En wat de patronen zijn in je denken en gedrag die je tegenhouden. Je vindt zo de motivatie, de kern van de motivatie, om uit dit dal te komen.

Hoe eerder hoe beter

Herken je jezelf of heb je een vraag over de behandeling van een depressie of therapie? Bel of mail voor een afspraak bij Psycholoog Amersfoort.