Emotionally Focused Therapy bij Ingrid Wijnands

Wanneer ga je in Emotionally Focused Therapy?

Jullie relatie wordt net als elke relatie uiteindelijk een beetje vanzelfsprekend. Het nieuwe is er vanaf, je hebt het idee elkaar door en door te kennen. Het leven en de drukte van alledag leiden dusdanig af dat jullie elkaar stukje bij beetje uit het oog verliezen. Weet je wat het ook is? Je hoeft geen moeite meer voor elkaar te doen. Gelukkig maar want je hebt daar noch energie noch zin in. Emotionally Focused Therapy (EFT) is voor iedereen die weer moeite wil doen. Misschien onder er een crisis is of omdat jullie in een zware periode zitten. Het kan ook omdat het allemaal wat vanzelfsprekend werd en jullie stilstand wil voorkomen.

Wat betekent EFT?

De naam zegt het al: in de behandeling richten we ons op de emoties. Voor bijna iedereen zijn emoties vrij onbekende en ongrijpbare krachten in je leven. Niet het alledaagse huilen of lachen, maar de wensen, verlangens en angsten zijn het die je bepalen. Ook hoe je met iemand wil zijn, wat je geeft, wat je deelt of hoe je je aan een ander wil binden. Het zijn lastig onder woorden te brengen onderwerpen; toch gaan we het doen. Emotionally Focused Therapy is een wetenschappelijk goed geteste behandelmethode voor stellen. We werken met de gedachte dat je emoties zich aanpassen en dat jij je emoties kunt sturen. De emoties zélf zijn dan ook niet zo zeer het onderwerp, als wel de manier waarop jij en je partner ze kennen, weten wat ze betekenen en kunnen beheersen en gebruiken.

Eerst: opnieuw leren praten

Voordat we die emotionele verkenning doen, moeten jullie eerst weer in gesprek komen. Dat is een praktisch werkje waar jullie veel baat bij zullen hebben. Jullie reageren nu namelijk steeds maar weer op dezelfde negatieve manier op elkaar. Daardoor knabbelen jullie elke keer een beetje van ‘jullie’ af – het basale gevoel van verbondenheid en veiligheid. Inmiddels is die negatieve spiraal geëscaleerd. Het lijkt wel alsof jullie elke keer weer in dezelfde situatie belanden. En ook al willen jullie dat het anders gaat, het lukt jullie niet er uit te breken. Jullie zijn moe. Moe om nog te strijden. Moe om het anders te doen.

Zien wat er is

Voor de meeste stellen is het best even slikken. Wat jullie niet in de gaten hebben is dat jullie chemie er van alle kanten vanaf straalt. Zelfs in de meest alledaagse gesprekjes waarin jullie ‘je inhouden’ is precies te zien hoe jullie zijn. De relatietherapeut geeft dat vaak al aan in het eerste gesprek. Emotionally Focused Therapy laat zien wat jij en je partner met elkaar aan het doen zijn en hoe dat voor elkaar voelt.

Je diepste emoties bepalen je

Jullie reacties op elkaar zijn bijna instinctief. Dat komt omdat de basis emotioneel is. In de behandeling vinden we deze emoties. We bespreken ze en diepen ze uit. Je komt erachter dat jij en je partner heel primaire behoeften hebben naar elkaar en dat de heftige reacties (of juist in jezelf keren) alles te maken heeft met bijvoorbeeld angst voor verlating, angst niet de moeite waard te zijn, angst voor kritiek en angst voor afwijzing. De behandeling richt zich op het vergroten van veiligheid, intimiteit en brengt via emoties beweging en verandering.

Heb je een vraag over je relatie?

Neem dan even een kijkje op Psycholoog NU! het gratis relatietherapie forum. Op dit forum kan je anoniem en gratis je vragen stellen aan ervaren relatietherapeuten uit het hele land.

Maak een afspraak

Wil je meer weten over Emotionally Focused Therapy? Bel voor een afspraak of stuur even een mail naar Relatietherapie Amersfoort.