Somatic Experience (SE)

De Somatic Experience richt zich op de reacties in je lichaam na stressvolle ervaringen en de ontlading van die reacties. Peter Levine, die de methode ontwierp, ontdekte dat je lichaam in reactie op een nare ervaring of gebeurtenis energie opwekt.

Als je die energie niet ontlaadt dan blijft die gevangen zitten in je zenuwstelsel waar het schade kan doen aan je lichaam en geest.

Ontvluchten en vechten

Je kunt veranderingen in je leven goed opvangen. Je kunt bijvoorbeeld de energie van de dag ontladen door flink te sporten of lekker te dansen. Dat ontladen doe je door te vluchten of te vechten. Je gaat de confrontatie aan of rent weg.

Je staat bevroren

Als een nare ervaring je overvalt, en je niet kunt vluchten, dan kan dat zoveel angst oproepen dat je lichaam letterlijk verlamt. Je staat bevroren, uiterlijk, maar ook innerlijk. In tegenstelling tot dieren is het voor mensen moeilijk de trauma-energie kwijt te raken. We pakken de draad van ons leven weer op en overladen het trauma met nieuwe ervaringen.

Onderdrukte energie

Die onderdrukte energie kan een eigen leven gaan leiden. Je merkt het misschien in gevoelens van onrust, stress zonder reden, moeheid, somberheid, pijn of spanning in de spieren of juist een slap gevoel en lusteloosheid.

We noemen het ‘overlevingsenergieën’. Bij gebrek aan gezonde reguleringsmechanismen na een nare ervaring neemt je lichaam hier zijn toevlucht. Ik gebruik SE doorgaans in combinatie met andere inzichtgevende therapieën.

Stel je vragen, of maak een afspraak

Heb je een vraag over de therapie Somatic Experience? Bel of mail voor een afspraak bij Psycholoog Amersfoort.