Zingeving – hervinden van jezelf

Een kluwen van vragen

Leef ik wel het leven dat ik wil leven? Ben ik wel wie ik wil zijn? Doe ik wel wat ik wil? Hoe leef ik mijn leven zinvol en plezierig?

Het zijn vragen die vaak vluchtigjes voorbijkomen, terloops of als je met iemand praat de dicht bij je staat. Het krijgt aandacht en vervliegt weer.

Een paar keer in je leven blijven die vragen je bij. Hardnekkig en onontkoombaar. Je hebt niet meteen een antwoord en daar schrik je een beetje van. Je twijfelt, je wordt onzeker. Die gevoelens voeden elkaar, de vragen worden groter, dominanter en hardnekkiger. Steeds moeilijker te beantwoorden.

Gebrek aan zingeving

Niemand komt bij de psycholoog om dat zijn of haar leven zo zinvol en vervullend is. Nee, de kluwen is zo in de knoop, zo dolgedraaid en verstikkend dat je elk gevoel van overzicht mist, laat staan dat je er de zin van inziet.

Het lijkt wel of alles van waarde verdween en je wakker wordt in een leven dat het jouwe niet is. Je vindt geen antwoorden, je kunt niet verklaren hoe je op dit punt gekomen bent. Alsof het jouw leven niet is.

Kwetsbaar en klein

Veel cliënten voelen het alsof hun masker afvalt. Alsof ze een ideaal nastreefden zonder te bedenken of het wel echt hun ideaal is. Dan wordt alles zo zwaar en lijkt alles ineens zo futiel en zinloos. Waarom deed ik dit werk ook alweer? Waarom sta ik alweer met dezelfde boodschappen in dezelfde rij van de Albert Heijn? Is dit wat ik wilde?

Grote veranderingen komen

Vaak spelen zulke vragen zo hevig op rondom grote veranderingen. Een nieuwe levensfase bijvoorbeeld. Of veranderingen in werk of liefde.

Het is nu een tijd waarop veel zaken bij elkaar komen. Waarin je de juiste keuzes wil maken: trouw aan jezelf en met liefde voor wie belangrijk is voor je.

We komen tot antwoorden

Ik ben natuurlijk geen orakel. Ik help je bij het vinden van jouw antwoorden, bij het vormgeven van jouw weg.

Ik help je jezelf te zien, valkuilen te doorbreken, vaste patronen te herkennen en veranderen, alternatieven te proberen en je te laten zien waar en hoe je jezelf vastzet. Zo vindt je jouw antwoorden, ontdekt je wat jij belangrijk vindt en hoe jij je leven wilt leven.

Heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag? Bel of mail mij voor een afspraak. Ik help je graag!